Guitar -->

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

"Ευρωπη" βοηθεια στην Ισπανια..Φτυσιμο στην Ελλαδα..


Πως η Ευρώπη όταν θέλει μπορεί κι όταν δεν θέλει κωλυσιεργεί


Διασώστε την Ισπανία πριν τις κρίσιμες εκλογές στις 17 Ιουνίου στην Ελλάδα ήταν το καθαρό μήνυμα των Ισπανών και Ευρωπαίων και σε χρόνο ρεκόρ δόθηκαν 100 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους χωρίς το ΔΝΤ. 

Η Ισπανία με βάση το ΔΝΤ θα χρειαστεί 40 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της ωστόσο αποφασίστηκε να δοθούν περισσότερα κεφάλαια ως δικλείδα ασφαλείας,...
 ένα μήνυμα στην αγορά ότι η Ευρώπη στηρίζει την Ισπανία. 

Είναι εντυπωσιακό ότι όταν η Ευρώπη αποφάσισε να στηρίξει την Ελλάδα πριν 2 χρόνια χρειάστηκαν μήνες επί μηνών ώστε να παρθεί η απόφαση να δοθούν τα 110 δις ευρώ προς την Ελλάδα. 

Η Ισπανία μέσα σε ένα βράδυ στην κυριολεξία έλαβε 100 δις ευρώ και χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ. 

Το σχέδιο διάσωσης της Ισπανίας είναι μια απάντηση στους επικριτές των θεσμικών παραγόντων της Ευρώπης ότι κινούνται αργά. 

Στην Ισπανία κινήθηκαν πολύ γρήγορα έδωσαν 100 δις πριν το άνοιγμα σήμερα των αγορών και πριν τις εκλογές στις 17 Ιουνίου της Ελλάδος. 

Η πραγματική ανησυχία της Ευρώπης ωστόσο δεν ήταν οι αγορές αλλά οι εκλογές στην Ελλάδα. 

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν σφόδρα και θεωρούν ότι αν υπάρξει εκλογικό αποτέλεσμα αντιμνημονιακό θα ενισχυθούν οι αποσταθεροποιητικές δυνάμεις στην Ευρώπη. 

Να σημειωθεί ότι τα 100 δις προς τις Ισπανικές τράπεζες δόθηκαν ως δίχτυ προστασίας αν και οι κεφαλαιακές ανάγκες των Ισπανικών τραπεζών είναι μικρότερες. 

Τα 100 δις που δόθηκαν προς τις τράπεζες έρχονται να προστεθούν στα ήδη 560 δις ευρώ χρέους της κεντρικής κυβέρνησης. 

Ρόλο κλειδί στις εξελίξεις θα διαδραματίσει ο ESM ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης ο οποίος θα διαθέτει 500 δις και θα μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί απευθείας τις τράπεζες της Ευρώπης. 

www.bankingnews.gr 


Διάσωση χωρίς μνημόνιο

Η προσφυγή της Ισπανίας συνιστά διπλή πρεμιέρα. Αφενός, για πρώτη φορά προσφεύγει στους μηχανισμούς στήριξης μια από τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, αφετέρου, και σε αντίθεση με τις περιπτώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, θα δοθεί για πρώτη φορά στοχευμένη βοήθεια για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. 


Με τον τρόπο αυτό η Μαδρίτη αποφεύγει αυτό που πάση θυσία προσπαθούσε να αποκλείσει η κυβέρνηση Ραχόι: αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις και έξωθεν έλεγχο του προϋπολογισμού της. Ωστόσο η Ισπανία οφείλει να μεταρρυθμίσει τον τραπεζικό της τομέα και να δρομολογήσει άμεσα την εξυγίανση των αδύναμων χρηματοπιστωτικών της ιδρυμάτων. Στη χειρότερη περίπτωση αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και κλείσιμο μεμονωμένων ιδρυμάτων.



Γερμανικές αντιδράσεις

Με ανακούφιση αντέδρασε η γερμανική κυβέρνηση. Ο υπ. Οικονομίας Φ. Ρέσλερ έκανε λόγο για ένα «σωστό και αναγκαίο βήμα» ενώ σε παρόμοιο ύφος ο υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε σχολίασε ότι χάρη σε ήδη δρομολογηθείσες μεταρρυθμίσεις οι μεγαλύτερες ισπανικές τράπεζες ξεπέρασαν την κρίση. Ένα μέρος του χρηματοπιστωτικού τομέα όμως θα πρέπει να ξεπεράσει τις συνέπειες της ισπανικής φούσκας των ακινήτων, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Βέβαιος ότι η βοήθεια αυτή θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank Γενς Βάιντμαν. «Έχω εμπιστοσύνη στην ισπανική κυβέρνηση η οποία έχει προχωρήσει ήδη σε δραστικές διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας. (…) Αλλά θα πρέπει να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο», όπως είπε.



Αλμούνια, Σόιμπλε: Βεβαίως και θα υπάρξει τρόικα στην Ισπανία


Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προανήγγειλε ακριβή παρακολούθηση των ισπανικών μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, θα περιοριστεί στον έλεγχο της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα. 



«Θα υπάρξει τρόικα, η οποία θα παρακολουθεί στενά αν τηρείται το συμφωνηθέν πρόγραμμα» ξεκαθάρισε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας τη Δευτέρα στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk. Ωστόσο, ο έλεγχος αφορά αποκλειστικά στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.


Αναφερόμενος γενικότερα στα αίτια της ισπανικής κρίσης ο κ. Σόιμπλε παρέπεμψε στην αγορά ακινήτων. Τα μέτρα που λαμβάνονται, είπε, πηγάζουν από τα συμπεράσματα της κρίσης στην αγορά ακινήτων των Ηνωμένων Πολιτειών. "Ως μάθημα από την κρίση της εποχής εκείνης συμβουλεύσαμε την Ισπανία να οπλίσει τις τράπεζές της με αρκετά χρήματα – είτε το θέλουν είτε όχι». 


Την ίδια ώρα ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια δήλωσε ότι οι ισπανικές τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν σχέδια αναδιάρθρωσης. Και για την Ισπανία θα υπάρξει τρόικα, που θα επιβλέπει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων απαιτήσεων, τόνισε ο κ. Αλμούνια μιλώντας στο ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser. Εκτός από την ομάδα ειδικών της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συμμετέχουν και εδώ εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης θα ανακοινώσει τη ανεξάρτητη μελέτη σχετικά με τις ισπανικές τράπεζες στις 21 Ιουνίου. Έτσι το σχετικό αίτημα βοήθειας θα υποβληθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. 



Στα κάγκελα οι Ιρλανδοί λόγω... Ισπανίας


Την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου που έχει υπογράψει είναι έτοιμη να ζητήσει η Ιρλανδία [ εν ω τα πασοκια κανουν ΜΟΥΓΚΑ ] μετά τη συμφωνία μεταξύ της Ισπανίας και των Ευρωπαίων εταίρων, προκειμένου να στηριχθεί ο ισπανικός τραπεζικός κλάδος. 
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro που επικαλείται δηλώσεις Ιρλανδού αξιωματούχου, τον οποίο δεν κατανομάζει, μετά τη συμφωνία για την Ισπανία στο Eurogroup του Σαββάτου, το Δουβλίνο εξέφρασε την βούλησή του να επαναδιαπραγματευτεί το δικό του μνημόνιο. «Στόχος είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία παρόμοια με εκείνη της Ισπανίας» όπως είπε στην Le Figaro ο Ιρλανδός αξιωματούχος

Η βοήθεια που έχει λάβει η Ιρλανδία για τη στήριξη του τραπεζικού της συστήματος, μετά την έκρηξη της φούσκας στην αγορά κατοικίας, έφτανε τα 85 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,8%. Συμπληρωνόταν από σκληρά μέτρα λιτότητας, αύξηση του ΦΠΑ στο 23% και πρόβλεψη για αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Από την άλλη, η Μαδρίτη θα λάβει περισσότερα χρήματα έως και 100 εκατ. ευρώ από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, χωρίς την άμεση εμπλοκή του ΔΝΤ, ενώ τους όρους (επιτόκιο, διάρκεια, κλπ) θα τους διαπραγματευθούν απευθείας οι τράπεζες.Επιπλέον, η ισπανική κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στη λήψη μέτρων λιτότητας για να συγκρατήσει το έλλειμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε κατοικους Ελλαδος ΔΕΝ γινονται δεκτά τα γκριγκλις.
Εαν ειστε κατοικος εξωτερικου και δεν μπορειτε να χρησιμοποιησετε Ελληνικο αλφαβητο, θα μεταφραζω εγω τα σχολια και θα τα παραθετω διπλα η κατω απο το δικο σας.
Σχολια σε αλλη γλωσσα επιτρεπονται.