Guitar -->

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Ελληνας Κυπριος κατασκευασε το αγαλμα των Bee Gees


Ελληνική υπογραφή φέρει το μνημείο των θρύλων Bee Gees


16.2.2013
Ελληνική υπογραφή φέρει το ορειχαλκινο  σύμπλεγμα αγαλμάτων που απεικονίζουν τα μέλη του συγκροτήματος Bee Gees και φιγουράρει από την Πέμπτη στη γενέτειρά τους, στο Ρέντκλιφ της Αυστραλίας. Το μνημείο (τα αποκαλυπτήρια του οποίου έκανε το μόνο εν ζωή μέλος του συγκροτήματος, ο Μπάρι Γκιμπ) δείχνει τα αδέρφια ξυπόλυτα σε ηλικία εννέα με δώδεκα ετών. Το σύμπλεγμα είναι έργο του Ελληνοκύπριου γλύπτη Φίλιππου Πιπερίδη.

«Μου αρέσει που μας φιλοτέχνησε με γυμνά πόδια. Ετσι ήμασταν και στη ζωή μας», σχολίασε ο Μπάρι Γκιμπ για το έργο του γεννημένου στη Λευκωσία καλλιτέχνη.

Ο Πιπερίδης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1956 και μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Αυστραλία το 1967. Από έφηβος είχε εμμονή με τον πηλό και γρήγορα διοχέτευσε τη
δημιουργικότητά του στη γλυπτική. Το 1972 παρακολούθησε μαθήματα κοντά στον ρωσικής καταγωγής γλύπτη Τζορτζ Βίριν. Το 1983 αποφάσισε να κάνει μια εκπαιδευτικού χαρακτήρα περιοδεία στην Ελλάδα, όπου θήτευσε δίπλα στον γλύπτη Βαγγέλη Μουστάκα, ενώ μυήθηκε στις τεχνικές του μπρούντζου δίπλα στον Δημήτρη Γαβαλά.

Αυτή η μαθητεία τού εξασφάλισε την υποτροφία του Ιδρύματος Τσόρτσιλ για τη γλυπτική το 1990 και ο καλλιτέχνης ξεκίνησε νέα «περιοδεία» σε Καναδά, ΗΠΑ και Αγγλία για περαιτέρω μαθητεία. Πια έχει στο ενεργητικό του πολλά έργα και μνημεία, όπως κι αυτό των Bee Gees που του ανατέθηκε από την τοπική κοινωνία για να τιμήσει το συγκρότημα.

Το μπρούντζινο μνημείο ο Πιπερίδης το εμπνεύστηκε βλέποντας μια φωτογραφία των τριών αδερφών που έπαιζαν μουσική το 1959 στην αυλή του σπιτιού τους στο Μάντσεστερ, όπου μετανάστευσαν με τους γονείς τους. Το έργο του βρίσκεται πια στο τέλος ενός δρόμου πενήντα μέτρων, στη διαδρομή του οποίου υπάρχουν παντού φωτογραφίες από την πενηντάχρονη διαδρομή του συγκροτήματος.

<
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΗΓΗ:http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&catID=11&artID=1608297

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε κατοικους Ελλαδος ΔΕΝ γινονται δεκτά τα γκριγκλις.
Εαν ειστε κατοικος εξωτερικου και δεν μπορειτε να χρησιμοποιησετε Ελληνικο αλφαβητο, θα μεταφραζω εγω τα σχολια και θα τα παραθετω διπλα η κατω απο το δικο σας.
Σχολια σε αλλη γλωσσα επιτρεπονται.