Guitar -->

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ «ΕΦΙΑΛΤΕΣ»



Otus or Ephialtes

«…Απορέοντος δέ βασιλέως ό τι χρήσηται τω παρεόντι πρήγματι, Επιάλτης ο Ευρυδήμου ανήρ Μηλιεύς ήλθέ οι ες λόγους· ος μέγα τι παρά βασιλέος δοκέων οίσεσθαι έφρασέ τε την ατραπόν την διά του όρεος φέρουσαν ες Θερμοπύλας, και διέφθειρε τους ταύτη υπομείναντας Ελλήνων.  Ύστερον δε δείσας Λακεδαιμονίους έφυγε ες Θεσσαλίην, καί οι φυγόντι υπό των Πυλαγόρων των Αμφικτυόνων ες την Πυλαίην συλλεγομένων αργύριον επεκηρύχθη. χρόνω δε ύστερον, κατήλθε γαρ ες Αντικύρην, απέθανε υπό Αθηνάδεω ανδρός Τρηχινίου.  Ο δε Αθηνάδης ούτος απέκτεινε μεν Επιάλτεα δι’ άλλην αιτίην, την εγώ εν τοίσι όπισθε λόγοισι σημανέω, ετιμήθη μέντοι υπό Λακεδαιμονίων ουδέν ήσσον…»

«…Ενώ δε ο βασιλευς ήτο αμήχανος και δεν ήξερε τι χρειαζεται εις την προκειμένην περίστασιν, παρουσιάσθη εμπρός του ο Εφιάλτης, ο γιός του Ευρύδημου, Μαλιεύς τη καταγωγή. Αυτός ελπίζοντας να πάρει από τον βασιλεα μεγάλη αμοιβή, του απεκαλυψε την ατραπον, η οποία δια του όρους οδηγούσε εις Θερμοπύλες και κατεστρεψε ετσι τους Έλληνες, οι οποίοι είχαν μείνει εκεί.
 Ύστερα όμως, επειδή φοβήθηκε τους Λακεδαιμονίους, έφυγε στη Θεσσαλία. Και μόλις έφυγε, οι Πυλαγόροι, όταν οι Αμφικτύονες συνήλθαν στις Πύλες, τον προκήρυξαν με χρηματική αμοιβή. Και ύστερα από λίγο καιρό, καθώς επέστρεφε στην Αντίκυρα, τον σκότωσε ο Αθηνάδης ο Τραχίνιος. Ο Αθηνάδης βέβαια σκότωσε τον Εφιάλτη δι’ άλλο λόγο, τον οποίον θα φανερώσω αργότερα, παρ’ όλα αυτά όμως τιμήθηκε πολύ από τους Λακεδαιμονίους…»
Ηροδότου Ιστορία Ζ (Πολύμνια), 213.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε κατοικους Ελλαδος ΔΕΝ γινονται δεκτά τα γκριγκλις.
Εαν ειστε κατοικος εξωτερικου και δεν μπορειτε να χρησιμοποιησετε Ελληνικο αλφαβητο, θα μεταφραζω εγω τα σχολια και θα τα παραθετω διπλα η κατω απο το δικο σας.
Σχολια σε αλλη γλωσσα επιτρεπονται.